Nieuwkomer op weg helpen, iets voor jou?
Humanitas Groningen zoekt vrijwillige vluchtelingenmaatjes
Wie als erkend vluchteling in Groningen een woning krijgt toegewezen moet in korte tijd veel regelen. Burgerlijke stand, huurcontract, energie, een huisarts zoeken, de woning inrichten met minimale middelen, en zo nog heel wat meer. En dan moet die ook nog wegwijs worden in onze stad. Erg veel voor iemand uit een andere cultuur na een bewogen vlucht.
Daarom heeft de Gemeente Groningen vrijwilligersorganisatie Humanitas de maatschappelijke begeleiding van deze nieuwkomers in handen gegeven. Vrijwilligers lopen een tijd lang met zo’n nieuwkomer mee. Samen naar de contactambtenaar van de Sociale Dienst, samen op zoek naar een huisarts en tandarts, samen de financiën in de gaten houden en ervoor waken dat er schulden worden gemaakt. Samen ook eens naar het Forum of een fietstocht door de buurt.
Sinds 2019 ben ik ook zo’n vrijwillige begeleider van een vluchteling die in de stad zijn of haar weg moet zoeken. Gelukkig heb ik terug kunnen vallen op de coördinatoren van Humanitas aan het Akerkhof, die me goed hebben bijgestaan. En ook veel van de ‘regeldingen’ waren al door hen klaar gemaakt. Als maatje kun je natuurlijk niet op alle terreinen even handig zijn. Het allerbelangrijkste was dat ik een vertrouwd gezicht kon worden voor mijn maatje. Zo heb ik brieven van instanties kunnen doorspreken en raad kunnen geven waarmee hij of zij weer verder kon.
Inmiddels heb ik met vier mensen mogen optrekken. Eenmaal met de zoon van een imam, die me een inkijkje gaf in zijn belevings- en geloofswereld. Prachtig om van hem te horen hoe zijn geloof de kurk was waarop hij bleef drijven toen zijn leven zo goed als geen vooruitzicht had. Ook trok ik op met iemand die niet zo nodig hoefde wat wij dachten dat goed of nodig was. Toen hij me zei: “Je kunt een paard wel naar de drinkplaats leiden, maar als het paard niet wil drinken kun je het niet dwingen”, wist ik in overleg met Humanitas dat we dit contact wel konden afronden. Voor mij ook een leerzame ervaring. Een volgend maatje van me ging vol enthousiasme aan de slag: eindelijk kon hij een nieuwe start maken met zijn leven. Soms kon ik hem wat afremmen of bijsturen; soms ook meehelpen een opgelopen probleem op te lossen. Dit hielp ons alleen maar om meer voor elkaar te kunnen betekenen. Mijn laatste contact betreft iemand die het nodige aan trauma’s heeft te verwerken. Dan is het dankbaar werk als je kunt meewerken aan een langzame opbouw van het vertrouwen dat het weer goed komt met hem. Alle vier persoonlijke ervaringen zijn voor mij de moeite waard geweest en hopelijk ook voor mijn maatjes.
Humanitas zoekt nu nieuwe begeleiders van vluchtelingen: misschien iets voor jou! Wat kan Humanitas je bieden? Allereerst een introductietraining. Daarna word je voor ongeveer een half jaar gekoppeld aan een nieuwkomer, waarbij goed wordt gekeken of je bij elkaar past. De coördinatoren staan je – zo is mijn ervaring – echt goed bij.
Wat vraagt Humanitas van je? Vooreerst dat je affiniteit hebt met vluchtelingen en respect kunt opbrengen voor mensen met een andere achtergrond. Ook dat je plezier hebt in het ontmoeten van mensen van ver. Humanitas denkt aan een tijd van ongeveer een half jaar dat je samen optrekt, in de eerste weken wat intensiever dan in latere maanden. Maar: nogal eens houd je langere tijd vriendschappelijk contact.
Je ontvangt ook iets. Het is mijn eigen ervaring dat je in persoonlijk contact ook veel leert van die ander: een inkijkje in andere werelden dat ik niet graag had willen missen. Je ontvangt een verrijking, niet in geld, maar aan mensen naast jou die een verre wereld dichtbij brengen.
Geïnteresseerd geraakt? Dan kun je meer te weten komen op de website van Humanitas Groningen (www.humanitas.nl/afdeling/Groningen_Stad/vacatures) of een mail sturen naar projectcoördinator Jeichien Martens j.martens@humanitas.nl Heb je liever telefonisch contact: bel dan (050) 312 6000 en vraag naar Jeichien Martens.
Itse de Boer
