Verslag kerkenraadsvergadering maandag 4 september
Ton Grimmius opende de vergadering met het lezen van de tekst van lied 793: ‘Bron van liefde, licht en leven’. De eerste vergadering van de kerkenraad na de zomervakantie stond in het teken van de bespreking van de formatiewensen (vacatures ds. Anita Akkerman en pastor Sjettie Tjeerdsma) en de bespreking van de Concept Plaatselijke Regeling van de Protestantse Gemeente Groningen (PGG). Wat is een Plaatselijke Regeling? In de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland wordt bepaald, dat zaken door een gemeente of haar kerkenraad binnen de kaders van deze kerkorde zelf geregeld dienen te worden. In de kerkelijke praktijk wordt hiervoor het begrip ‘plaatselijke regeling’ gebruikt. In onze vergadering waren de voorzitter van de Algemene Kerkenraad (AK), Josha Veger-Schotanus en de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, Vincent van Ravels, aanwezig om een toelichting te geven op de regeling. Ook is over onze formatiewensen gesproken: 1,2 fte predikantsplaats en 0,4 fte kerkelijk werker met uitbreiding van 0,2 fte voor diaconale activiteiten.
De bespreking van de Plaatselijke Regeling in de kerkenraad leverde de nodige discussie op. Belangrijkste discussiepunten zijn de mate van centralisatie van beleidstaken en financiële taken van het College van Kerkrentmeesters en van de Diaconie in relatie tot de eigen wijkverantwoordelijkheden m.b.t. de financiën en wijk-diaconale taken. Ook met de vertegenwoordiging van de wijkgemeente in de (grote) AK en de kleine AK (= moderamen van de grote AK) is onze kerkenraad het niet eens. Naar de mening van de kerkenraad moet vertegenwoordiging en stemrecht gebaseerd zijn op de grootte van de wijkgemeente/kerkplek, d.w.z. op basis van het aantal (actieve) gemeenteleden. In de kerkenraadsvergadering is ook gesproken over de samenstelling van een beroepingscommissie. De kerkenraad vindt het belangrijk dat alle werkvelden (pastoraat, liturgie, jongeren, diaconie, kerkenraad, gemeenteleden, etc.) in een beroepingscommissie zijn vertegenwoordigd. In de Plaatselijke Regeling is het aantal deelnemers vanuit een wijkgemeente/kerkplek beperkt tot 3 en dat is naar de mening van de kerkenraad veel te weinig.
Tjip van der Werf heeft aangegeven dat er in de afgelopen weken contact is geweest met andere wijkgemeenten om mogelijkheden te verkennen van een gezamenlijke beroepingscommissie voor de predikantsvacature en/of kerkelijk werker. De beide voorzitters (Veger en van Ravels) zijn daarover in onze kerkenraadsvergadering geïnformeerd, omdat dit één van de ‘huiswerkopdrachten’ vanuit de AK-vergadering van 17 juli jl. was. Zie ook de wijkberichten in Kerk in Stad van 1 augustus (nr. 15).
Na de pauze is de jaarrekening 2022 van het wijkfonds besproken. Deze is akkoord bevonden en aan de penningmeester van het wijkfonds is decharge verleend. Hulde aan Henk van Heuveln (wijkfonds) en Klaas Jan ter Veer (verhuur) voor de secure administratie!
Lieuwe van der Werff was aanwezig om een toelichting te geven op de plannen om de Immanuelkerk toekomstbestendig te maken. Hierover is op 11 juli jl. door Klaas Jan Geertsema en Erik Roerdink van architectenbureau De Zwarte Hond een presentatie gegeven. Het plan is opgedeeld in 3 fasen, die met elkaar samenhangen. Er zal zowel met het College van Kerkrentmeesters gesproken moeten worden als met de gemeente Groningen. Deze laatste is van belang in verband met de toekomstplannen voor het stadsdeel Zuid en in het bijzonder het Overwinningsplein.
Aan het einde van de vergadering zijn nog enkele organisatorische zaken besproken. Ton Grimmius heeft met ons de vergadering gesloten met Onze Vader uit de Nieuwe Bijbel Vertaling (NBV).
Cor van der Klaauw, scriba