Verslag Kerkenraad 3 februari 2025
Op de Grote Kerkenraad van maandag 3 februari is o.a. de begroting van het wijkfonds voor 2025 besproken en goedgekeurd. De rekening over 2024 zal in de Grote Kerkenraad van mei worden vastgesteld. In de kerkenraad is gesproken over de gemeente-avond die op 27 maart gepland is. Waarschijnlijk wordt deze avond uitgesteld naar april. Op de gemeentebijeenkomst wordt, voor zover nu bekend, het advies besproken dat de commissie Perspectief zal opstellen. Namens Groningen-Zuid neemt Jur Lommerts aan de commissie deel. De commissie is in december door de Algemene Kerkenraad ingesteld en zij moet een advies opstellen om het jaarlijkse tekort op de begroting van de Protestantse Gemeente Groningen – PGG (€ 350.000,=) te verminderen. Het aantal betalende leden van de PGG is de afgelopen jaren sterk gedaald: van 2000 (2018) naar 1600 (2024), een daling van 20% in 5 jaar. Deze daling zal zich de komende jaren (versterkt) voortzetten, tot ca. 1200 in 2030. Dit betekent dat niet alleen het aantal kerkleden in de komende jaren sterk afneemt maar daarmee ook de inkomsten. Daarom kijkt de commissie naast bezuinigingen juist ook naar het verhogen van de inkomsten, zowel op korte termijn (dit jaar) als langere termijn (ca. de komende twee à drie jaar). Eén van de maatregelen voor de korte termijn is dat het College van Kerkrentmeesters in mei naar alle PGG-leden een brief zal sturen met het verzoek om een extra bijdrage. Ook zal er naar de kerkgebouwen worden gekeken: zijn er in de komende jaren mogelijkheden om meer inkomsten te genereren door meer (langdurige) verhuur? Maar ook andere opties zijn denkbaar, zoals gezamenlijk gebruik met andere kerkgenootschappen. Dergelijke maatregelen moeten leiden tot een betere benutting van de gebouwen, waardoor de kosten dalen en de inkomsten stijgen. De commissie Perspectief zal in mei een aantal scenario’s presenteren die op de gemeentebijeenkomst in april besproken worden.
Op de gemeentebijeenkomst in april zullen ook andere onderwerpen aan de orde komen. Het moderamen zal daarvoor een programma opstellen. Suggesties zijn van harte welkom! Ons gemeentelid Frouk Reehoorn is gevraagd om vanuit haar werkervaring te spreken over Hoe blijf je een vitale kerk en Hoe borg je de inzet van vrijwilligers? Dit is een actueel thema voor de komende jaren met het ouder worden van de gemeente en dus ook van de vrijwilligers.
In de kerkenraad is de jaaragenda van de kerkenraad en wijkdiaconie voor 2025 besproken; het huidige Plan van Aandacht uit 2022 zal een update krijgen. Lidia van Huizen heeft hiervoor een voorstel gepresenteerd en zij zal dit proces gaan coördineren.
Ook is gesproken over de vacature van de kerkelijk (opbouw-) werker. De werkgroep met Frouk Reehoorn heeft een notitie opgesteld die wordt besproken. Er worden door de kerkenraad enkele opmerkingen gemaakt die in de definitieve notitie worden verwerkt en op 13 februari met Frouk Reehoorn zullen worden besproken. Voor de functie van kerkelijk (opbouw-) werker zal, naast pastorale werkzaamheden, ook inzet worden gevraagd voor het ondersteunen van vrijwilligers en diaconale activiteiten. Medio februari wordt de vacaturetekst opgesteld en in de maartvergadering aan de kerkenraad voorgelegd, zodat de vacature daarna in de vergadering van de Algemene Kerkenraad en het College van Kerkrentmeesters kan worden besproken. Op de in april te houden gemeentebijeenkomst hoopt de kerkenraad over de vacature kerkelijk (opbouw-) werker meer informatie te kunnen geven.
Vier keer per jaar worden alle ouderlingen en diakenen uitgenodigd voor de vergadering van de Grote Kerkenraad omdat op deze vergadering ook een bezinningsonderwerp wordt besproken. Voor deze kerkenraad is dat: Het spreken van de kerk in actuele en politieke situaties. Moet je als kerk stelling nemen en wanneer? Tjip heeft het onderwerp ingeleid en heeft daarbij als uitgangspunt de preek van pastor Mariann Budde bij de inauguratie van president Trump genomen. Bij de inhoud van haar preek is in de kerkenraad stilgestaan.
Aan het eind van de vergadering hebben Lieuwe van der Werff en Jan Willem Meijer ons geïnformeerd over de maatregelen om het kerkgebouw toekomstbestendig te maken. Knelpunt is de verwarming, omdat de huidige ketels bijna 20 jaar oud zijn en niet vervangen mogen worden omdat de gasgestookte ketels in de kelder staan. Er wordt een advies opgesteld hoe de verwarming kan worden verduurzaamd en wat dit voor gevolgen heeft voor plaatsing van de duurzame ketels en warmtepomp. Uitgangspunt is ook om op de energiekosten (stevig) te besparen. Een mogelijke aanpassing van de keuken volgt pas daarna.
Tenslotte: in de dienst van 16 februari zal Huib van der Burg bevestigd worden als ouderling-kerkrentmeester met als bijzondere opdracht penningmeester van het College van Kerkrentmeesters van
-de PGG. Cor van der Klaauw, scriba