Sluitstuk zomerreeks Aan tafel!
Tijdens de zomerdiensten stonden we stil bij maaltijdverhalen uit de bijbel. Bijbelse recepten kunnen in dit verband natuurlijk niet ontbreken. Marieke ter Hoeve vertelde in een van de diensten over de Bijbelse symboliek van galle(joods brood). We sluiten de zomerreeks af met nog een recept vol symboliek.
Vis
In Johannes 21 kunnen we lezen over de ‘wonderbare visvangst’. Simon Petrus en de zijnen hadden de hele nacht gevist op het meer van Tiberias en ze hadden niets gevangen. Op het woord van Jezus gooien ze hun netten uit aan stuurboordzijde en kijk, hun net is vol vis. Er staat ‘grote vissen’: 153 stuks!
Zeer waarschijnlijk is het tilapia; die is groot, ca. 40 tot 50 cm. En ze is ook vlezig en lekker. Tot op de dag van vandaag komt tilapia voor in het meer van Galilea. Ooit heeft de Israëlische regering een uitvoerverbod gelegd op tilapia. Op zeker moment was er iemand die bevruchte kuit van de tilapia heeft meegenomen en in visvijvers heeft uitgezet. Alle tilapia die niet in Israël verkocht wordt is daarvan afkomstig.
Het tellen van levende vis is niet makkelijk. Je kan het alleen doen als je de vis vlak achter de kieuwen stevig vastpakt. Dat heeft Simon Petrus ongetwijfeld gedaan. Zijn duim en wijsvinger zouden een donkere vlek hebben achtergelaten, de zogenaamde ’Petrusgreep’. Dat heeft de tilapia, maar veel meer vissen hebben een Petrusgreep.
Recept voor 4 personen.
500 gr. vis in 2 of meer stukken
1 eetl. mosterd
1 eetl. tomatenpuree
1 bekertje crème fraiche
zout en peper
paneermeel
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de ovenschaal in met boter of olie. Bestrooi de vis aan alle kanten met zout en peper. Leg één plak vis in de ovenschaal en bestrijk die met mosterd. Leg een tweede plak vis er op en bestrijk die met tomatenpuree. Verdeel de crème fraiche er over en bestrooi het geheel met paneermeel. Zet de schotel in het midden van de oven. Kijk na 25 minuten met een satéprikker of de vis gaar is. Serveer direct. Eet smakelijk!
Marieke ter Hoeve