Immanuelkerk Groningen
Protestantse Wijkgemeente Groningen-Zuid
PKN logo
  • Wie we zijn
  • Wat we doen
  • Uw Kerk
  • Op zoek
  • Steun ons
  • Contact
  • Zoeken

Home » Aktuele Berichten » Dienst en Inspiratie » Sluitstuk zomerreeks Aan tafel!

Sluitstuk zomerreeks Aan tafel!

Geschreven op 23 september 2022 Dienst en Inspiratie

Tijdens de zomerdiensten stonden we stil bij maaltijdverhalen uit de bijbel. Bijbelse recepten kunnen in dit verband natuurlijk niet ontbreken. Marieke ter Hoeve vertelde in een van de diensten over de Bijbelse symboliek van galle(joods brood). We sluiten de zomerreeks af met nog een recept vol symboliek.

Vis

In Johannes 21 kunnen we lezen over de ‘wonderbare visvangst’. Simon Petrus en de zijnen hadden de hele nacht gevist op het meer van Tiberias en ze hadden niets gevangen. Op het woord van Jezus gooien ze hun netten uit aan stuurboordzijde en kijk, hun net is vol vis. Er staat ‘grote vissen’: 153 stuks!

Zeer waarschijnlijk is het tilapia; die is groot, ca. 40 tot 50 cm. En ze is ook vlezig en lekker. Tot op de dag van vandaag komt tilapia voor in het meer van Galilea. Ooit heeft de Israëlische regering een uitvoerverbod gelegd op tilapia. Op zeker moment was er iemand die bevruchte kuit van de tilapia heeft meegenomen en in visvijvers heeft uitgezet. Alle tilapia die niet in Israël verkocht wordt is daarvan afkomstig.

Het tellen van levende vis is niet makkelijk. Je kan het alleen doen als je de vis vlak achter de kieuwen stevig vastpakt. Dat heeft Simon Petrus ongetwijfeld gedaan. Zijn duim en wijsvinger zouden een donkere vlek hebben achtergelaten, de zogenaamde ’Petrusgreep’. Dat heeft de tilapia, maar veel meer vissen hebben een Petrusgreep.

Recept voor 4 personen.

500 gr. vis in 2 of meer stukken
1 eetl. mosterd
1 eetl. tomatenpuree
1 bekertje crème fraiche
zout en peper
paneermeel

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de ovenschaal in met boter of olie. Bestrooi de vis aan alle kanten met zout en peper. Leg één plak vis in de ovenschaal en bestrijk die met mosterd. Leg een tweede plak vis er op en bestrijk die met tomatenpuree. Verdeel de crème fraiche er over en bestrooi het geheel met paneermeel. Zet de schotel in het midden van de oven. Kijk na 25 minuten met een satéprikker of de vis gaar is. Serveer direct. Eet smakelijk!

Marieke ter Hoeve

Direct naar…

  • Rooster van Kerkdiensten
  • Collectes voor Thuis

Blog

  • Corona
  • Dienst en Inspiratie
  • Diaconie
  • Activiteiten
  • Kind en Jeugd
  • Kunst, Zang en Muziek
  • Kerk en Organisatie
  • Oproep

Actuele berichten

  • Forum bijeenkomst zondag 4 juni

  • Orde van Dienst 4 juni

  • Orde van Dienst 28 mei (1e Pinksterdag)

  • Orde van Dienst 21 mei

  • Kliederkerk 4 juni

  • Verslag Kerkenraad 8 mei

  • Collecte 4 Juni – Stichting Toevluchtsoord Groningen

  • Deurcollectes juni – Buurtkamers van het Leger des Heils

  • Afscheid als pastor van de gemeente

  • Orde van Dienst Hemelvaartsdag

  • Bezinningsdag ouderenpastoraat

  • Orde van Dienst 14 Mei

  • Brainstorm VoW

  • Rond de tafel thuis

  • Kosters

  • Oproep collectedoelen 2024

Agenda

4 juni 2023

  • 15:30 - Kliederkerk

7 juni 2023

  • 13:00 - Getijdengebed

8 juni 2023

  • 14:30 - Ouderenzangmiddag

13 juni 2023

  • 14:30 - Open Deur kring

21 juni 2023

  • 19:00 - Mijmerwandeling
Bekijk meer

Verhuur

  • Verhuur ruimtes in de Immanuelkerk
  • VerhuurIMK@gmail.com

Links

  • Classis Groningen Drenthe
  • Protestantse Gemeente Groningen
  • Protestantse Kerk Nederland
  • Diaconie in Groningen

Doneren

Wijkfonds

Immanuelkerk Groningen © 2023 - Webdesign door Ejoweb