Pasen
De Paaswake
In de Paaswake op Stille Zaterdag (8 april) vieren we dat in het donker van duisternis en dood licht en leven doorbreekt. We lezen verhalen van schepping en herschepping, opstanding en bevrijding. We lezen uit het evangelie over de Opstanding van Christus en hoe dit mag doorwerken in ons eigen leven: Ik mag een mens van Pasen zijn! Tijdens deze dienst is er gelegenheid om de eigen doop te gedenken. We beginnen buiten rond het vuur.
Stille Week en Pasen
In de Stille Week zal op Goede Vrijdag en met Pasen de cantorij meewerken aan de vieringen onder leiding van Judith Oosterhof met aan de piano Chang Lee. Ds. Anita Akkerman viert met ons de Paasnacht, voor het laatst als wijkpredikant verbonden aan onze wijkgemeente. In de andere vieringen gaat ds. Jan Willem Nieboer voor.
In de Stille Week doorleven we zingend, biddend en luisterend de weg die Jezus ging door verraad, lijden en dood heen.
Witte Donderdag gedenken we met het breken van het brood zijn gebroken lichaam, maar krijgen we ook de beker aangereikt die ons verbindt.
Goede Vrijdag beginnen we in Gethsemane waar Rembrandt, temidden van nacht en angst, een engel laat neerdalen in een ets. Bij het sterven van Jezus doven we de paaskaars en worden we stil.
In de Paasnacht dragen we het kleine dansende vlammetje weer binnen op de nieuwe paaskaars en verdelen we het paaslicht onder elkaar, waardoor het groeit en sterker wordt. Op Paasmorgen gaan we met Maria van Magdala naar het graf en ontmoeten we Christus als een tuinman in de hof van Eden. Rembrandt verbeeldde het en Ida Gerhardt schreef woorden bij zijn beeld:Eén Rembrandt kende als kind ik goed:
de Christus met de grote hoed
wandelend in de ochtendstond.
En, naar erbij geschreven stond:
Hij was een hovenier.
Gaandeweg worden we gelouterd en ervaren we wat Pasen is.
